Εκτός παράλληλης στήριξης αρκετοί μαθητές στην Καστοριά

5a05a447acfdf6fcc40548cc4c1cea8d_XL
Το δικαίωμα στην ειδική αγωγή και τη φοίτησή τους στερούνται μαθητές από την Καστοριά με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, στο φάσμα του αυτισμού, με προβλήματα όρασης, σύνδρομο Down κλπ., οι οποίοι μένουν εκτός του δημόσιου σχολείου ή αναγκάζονται οι γονείς τους να πληρώσουν ιδιωτική παράλληλη στήριξη με πολύ μεγάλο κόστος τόσο οικονομικό, όσο και συναισθηματικό.

Ένα ευνομούμενο κράτος με κοινωνικές ευαισθησίες οφείλει να στηρίζει όλους όσοι έχουν ανάγκη
Όπως δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Α βμιας εκπαίδευσης νομού Καστοριάς κ. Γιάννης Πάτρας, «εδώ και δύο μήνες παίζεται ένα απάνθρωπο παιχνίδι σε βάρος των μαθητών που χρήζουν παράλληλης στήριξης και των οικογενειών τους. Η πολιτεία» δήλωσε «δείχνει το πιο ανάλγητο πρόσωπό της. Ένα ευνομούμενο κράτος» τόνισε, «με κοινωνικές ευαισθησίες, οφείλει να στηρίζει όλους όσοι έχουν ανάγκη. Κύρια μέριμνά του θα έπρεπε να είναι η ένταξη και ενσωμάτωση των ατόμων με ιδιαίτερες, διαφορετικές ανάγκες, η αλληλεγγύη, η στήριξη καθώς και η οικοδόμηση κοινωνικής συνοχής. Δυστυχώς, βιώνουμε ως εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς την πιο ωμή πραγματικότητα. Το κράτος έδειξε για άλλη μια φορά το σκληρό, νεοφιλελεύθερο πρόσωπό του και αντιμετωπίζει τα άτομα ως αριθμούς και οικονομικά μεγέθη» τόνισε ο κ. Πάτρας.
Το πρόγραμμα της παράλληλης στήριξης των μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενημέρωσε ο εκπαιδευτικός, είναι ένα πρόγραμμα που λύνει τα χέρια και των εκπαιδευτικών και των γονέων και βοηθά πάρα πολύ τα παιδιά. Δυστυχώς φέτος, μέσα σε όλα τα άλλα προβλήματα που έχουμε στην εκπαίδευση, ήρθε να προστεθεί και το πρόβλημα της παράλληλης στήριξης: «Ενώ οι αιτήσεις σε όλη την Ελλάδα είναι 3.000, έχουν εγκριθεί μόνο 1.300 πιστώσεις για εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης. Στην Καστοριά συγκεκριμένα, οι αιτήσεις είναι για 19 παιδιά και έχουν έρθει μέχρι στιγμής μόνο 5 εκπαιδευτικοί.
Τα παιδιά αυτά αναγκάζονται είτε να μην πηγαίνουν καθόλου στο σχολείο, είτε οι γονείς τους πληρώνουν από την τσέπη τους ιδιωτική παράλληλη στήριξη για να μπορέσουν τα παιδιά να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του σχολείου. Το παράδοξο ωστόσο του πράγματος είναι ότι τα παιδιά αυτά έχουν χαρακτηριστεί για παράλληλη στήριξη από την ίδια την πολιτεία, από τα ΚΕΔΔΥ, και η ίδια η πολιτεία τώρα, τα αγνοεί με αυτόν τον τρόπο. Οι 5 εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης που ήρθαν, ενημέρωσε ο κ Πάτρας είναι πάρα πολύ λίγοι και οι υπεύθυνοι έχουν ρίξει το μπαλάκι στις κατά τόπους διευθύνσεις να μοιράσουν αυτούς τους εκπαιδευτικούς σε 19 παιδιά.
Το κράτος οφείλει να προστατεύει τα άτομαπου έχουν περισσότερες ανάγκες
Ο Σύλλογος των εκπαιδευτικών δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη έχει προβεί σε κινήσεις όπως την αποστολή ενός έγγραφου στη ΔΟΕ το οποίο και κοινοποίησε και στο υπουργείο. « Ζητάμε την άμεση κάλυψη των αναγκών αυτών. Επίσης ζητάμε επιτέλους να γίνει ένας διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής που δεν έχει γίνει καθόλου γιατί αν υπήρχαν αυτή τη στιγμή διορισμένοι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής στην Καστοριά θα είχε μειωθεί και το πρόβλημα της παράλληλης στήριξης, θα χρειάζονταν λιγότεροι αναπληρωτές», δήλωσε ο εκπαιδευτικός .
Πάντως το πρόβλημα είναι πανελλαδικό και έχει καλυφθεί μόνο το 25% των αναγκών από τις αιτήσεις. «Το πρόβλημα όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ μεγάλο, ειδικά σε περίοδο κρίσης, ένα κράτος οφείλει να προστατεύει τα άτομα που έχουν περισσότερες ανάγκες και στα άτομα αυτά είναι και τα παιδιά με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, που ζητούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους, τη μόρφωση» , κατέληξε με έκδηλη την αγανάκτηση του ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Α βμιας εκπαίδευσης νομού Καστοριάς.
Της Δώρας Κωτσοπούλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορυφαία 2921845918478552833

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΟΛΗ Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΕΔΩ !

H φωτογραφια της ημερας!

H φωτογραφια της ημερας!
Βy athinorama
 
item