«Γη της Επαγγελίας» η Ελλάδα -Πως δρουν τα κυκλώματα εμπορίας βρεφών

Με αφορμή την υπόθεση της μικρής Μαρίας ήρθαν στο φως ενδείξεις για «βιομηχανία» ετεροχρονισμένων ληξιαρχικών πράξεων γέννησης στον Δήμο Αθηναίων, ενώ ήδη με εντολή του δημάρχου Αθηναίων απομακρύνθηκαν από τη θέση τους τέσσερις υπάλληλοι.

Πως διεκπεραιώνονται οι παράνομες υιοθεσίες
Οι περισσότεροι υποψήφιοι γονείς παίρνουν την παράνομη οδό αποθαρρυμένοι από τον υπερβολικό χρόνο αναμονής για υιοθεσία μέσω ιδρυμάτων, ο οποίος φτάνει τα πέντε χρόνια με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να μην ξεπερνά τα 2,5.
Οπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μέσω του Ιδρύματος Βρεφών «Μητέρα» δίνονται ετησίως περί τα 35 παιδιά για υιοθεσία, με τις αιτήσεις να φτάνουν τις 200 (κατά τους ανθρώπους του «Μητέρα» η μεγάλη λίστα αναμονής δεν οφείλεται στη γραφειοκρατία, αλλά στην έλλειψη παιδιών προς υιοθεσία).
Ετσι, σήμερα στην Ελλάδα η συντριπτική πλειονότητα των υιοθεσιών διεκπεραιώνεται ιδιωτικά. Από τα περίπου 500 παιδιά που υιοθετούνται κάθε χρόνο (αυτά τουλάχιστον που «φαίνονται»), μόνο το 1/5 αφορά όσα προστατεύονται σε ιδρύματα.
Τι εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι -«Γη της Επαγγελίας» για τα κυκλώματα η Ελλάδα
Ο υπερβολικά μεγάλος χρόνος αναμονής για υιοθεσία μέσω ιδρυμάτων, καθώς και τα «παραθυράκια» του νόμου δίνουν πάτημα στη δράση κυκλωμάτων εμπορίας βρεφών, είναι ορισμένοι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα θεωρείται από τα κυκλώματα εμπορίας βρεφών «Γη της Επαγγελίας».
Πως εξαπατούν τις μητέρες και τους αρπάζουν τα παιδιά
Οπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ η Στοβάνκα Στογιάνοβα, από το Σλίβεν της Βουλγαρίας, γέννησε σε νοσοκομείο της Ελλάδας. Κράτησε το παιδί της για 40 ημέρες μέχρι που εμφανίστηκε ο μεσάζοντας για την υιοθεσία. Οι επίδοξοι γονείς - αγοραστές έδωσαν στον μεσάζοντα τα χρήματα. Εκέινος είχε τάξει στη μητέρα 1.000 ευρώ, ωστόσο το μόνο που πήρε ήταν ένα εισιτήριο για το λεωφορείο της επιστροφής.
Ενα άλλο παράδειγμα είναι η 17χρονη Βελίκα Βίσεβα, η οποία είχε πει στον πατέρα της ότι πάει στην Ελλάδα για να εργαστεί σε αμπελώνες, μαζεύοντας σταφύλια. Ωστόσο η νεαρή κοπέλα ήρθε στη χώρα μας και γέννησε σε κλινική στη Λάρισα, αλλά η συμφωνία με το υποψήφιο ζευγάρι και τον μεσάζοντα χάλασε. Το κύκλωμα όμως δεν έχασε την ευκαιρία, αφού τη μετέφερε στην Αθήνα, καθώς είχαν βρεθεί εκεί αγοραστές για το βρέφος.
Στα κυκλώματα συμμετέχουν γυναικολόγοι και δικηγόροι
Σε κλινικές και νοσοκομεία ανά τη χώρα, γυναίκες από Βουλγαρία, Αλβανία, αλλά και αλλού, Ρομά και όχι μόνο, γεννούν παιδιά που δίνονται για υιοθεσία έναντι αμοιβής. Στο κύκλωμα βρίσκονται γυναικολόγοι και δικηγόροι, που έχουν αναπτύξει συνεργασία με μεσάζοντες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν ακολουθείται καν η διαδικασία της ιδιωτικής υιοθεσίας, την οποία επιτρέπει ο νόμος, (το οικονομικό αντάλλαγμα απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση), δηλαδή η σύνταξη των εγγράφων και η καταχώρισή τους στα ληξιαρχεία.
Δημοσίευμα των New York Times από το 2006: «Η εμπορία βρεφών ευδοκιμεί στην Ελλάδα»
Οι μαρτυρίες περιλαμβάνονται σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στη βουλγαρική τηλεόραση τον Αύγουστο του 2006. Το φιλμ αναφέρεται σε δημοσίευμα του Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς των New York Times με τίτλο «Η εμπορία βρεφών ευδοκιμεί στην Ελλάδα».
Εδώ και πολλά χρόνια τα εγχώρια και διεθνή Μέσα, αλλά και οργανώσεις κατά του ανθρώπινου τράφικινγκ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το διογκούμενο πρόβλημα των αγοραπωλησιών βρεφών, χωρίς να βρίσκουν ανταπόκριση από την πολιτεία. Ο φάκελος «παράνομες υιοθεσίες» παραμένει ερμητικά κλειστός και είναι γνωστό ότι η χώρα μας είναι γνωστή διεθνώς ως Γη της Επαγγελίας για τέτοιου είδους «ντιλ».
Unicef in Greece: 3000 παιδιά διακινούνται στη χώρα από κυκλώματα
Σε δηλώσεις του στο BBC, ο πρόεδρος της Unicef in Greece, υποστήριξε πως «υπάρχουν αυτή την στιγμή 3.000 παιδιά τα οποία μεταφέρονται μέσω Ελλάδας από κυκλώματα διακινητών ανηλίκων. Τα παιδιά είναι κυρίως από την Βουλγαρία, την Ρουμανία και άλλες Βαλκανικές χώρες».

iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eνημέρωση 380862205746428089

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

item