Αντιμετωπίζοντας το «δημοκρατικό έλλειμμα»

    Η φετινή χρονιά είναι εκλογική για ολόκληρη την Ευρώπη. Οι πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) θα κληθούμε σε μερικούς μήνες από σήμερα, να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Μία άκρως σημαντική διαδικασία που τονίζει πέραν όλων των άλλων, τη δημοκρατική λειτουργία της Ε.Ε. Οι λαοί που συναποτελούμε το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα εκλέγουμε άμεσα το πλέον αντιπροσωπευτικό όργανο του. Ταυτόχρονα αποφασίζουμε για την πορεία της Ε.Ε. και για το σύνολο της Γηραιάς Ηπείρου τα επόμενα χρόνια. Αποφασίζουμε για το κοινό, Ευρωπαϊκό μας μέλλον.
    Στη χώρα μας οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου. Μετά από 5 χρόνια, από το 2009 όποτε πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες Ευρωεκλογές, ο Ελληνικός λαός θα προσέλθει στις κάλπες προκειμένου να αναδείξει τους 21 Έλληνες Ευρωβουλευτές που θα θητευόσουν στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου κατά τα επόμενα 5 χρόνια. Ένας λιγότερος από τους νυν Ευρωβουλευτές και τρεις από όσους προβλέπονταν μέχρι το 2009 ως απόρροια της διεύρυνσης της Ε.Ε. με νέα κράτη μέλη. Και παρά τις επιμέρους διαφορές τους σε ιδεολογικά ή άλλα ζητήματα, εκφράζεται η ελπίδα πως θα αποτελέσουν άξιοι υπερασπιστές των εθνικών μας συμφερόντων και των θέσεων της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ευρώπη γενικότερα.
    Την ίδια περίοδο επανέρχεται στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα του «δημοκρατικού ελλείμματος» που ορισμένοι χρεώνουν στην Ε.Ε.Ουσιαστικά το επιχείρημα πως η Ε.Ε.και τα όργανά της στερούνται ισχυρής δημοκρατικής νομιμότητας, δεν προβλέπουν ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην κοινοτική διαδικασία λήψης των αποφάσεων και ότι φαίνονται απρόσιτα στους τελευταίους, εξαιτίας της περίπλοκης, απόμακρης και για πολλούς άγνωστης λειτουργίας τους. Οι θέσεις αυτές διατυπώνονται κυρίως από φορείς και πρόσωπα με έντονη Ευρωσκεπτικιστική διάθεση. Τούτο θα πρέπει να συνδυαστεί με την παρατηρούμενη συνεχή διόγκωση του Ευρωσκεπτικισμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, κυρίως ως αποτέλεσμα και της οικονομικής κρίσης που πλήττει αρκετά κράτη μέλη. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που ακούγονται όλο και πιο συχνά απόψεις ακόμη και για διάλυση της Ε.Ε.
    Μπροστά σε αυτή την ανησυχητική κατάσταση δεν πρέπει να μένουμε απαθείς και άπραγοι. Ως χώρα και ως Ε.Ε. οφείλουμε να λάβουμε σειρά πρωτοβουλιών και αποφάσεων που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις διάφορες πτυχές που συνδέονταν με το λεγόμενο «δημοκρατικό έλλειμμα» και παράλληλα δίνουν αποστομωτικές απαντήσεις στους Ευρωσκεπτικιστικούς κύκλους. Τέτοιες αποφάσεις έχουν ληφθεί κατά καιρούς και έχουν αποτυπωθεί σε κανονιστικές πράξεις της Ε.Ε. και των κρατών μελών. Νέες μπορούν επίσης να ληφθούν, όπως η πρόσφατη συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων στην Ελλάδα για εκλογή των Ευρωβουλευτών με σταυρό και όχι απευθείας με λίστα που ισχύει μέχρι σήμερα και την οποία κατήρτιζαν αποκλειστικά οι αρχηγοί των κομμάτων. Αν η ρύθμιση τελικά ψηφισθεί από τη Βουλή, οι Έλληνες πολίτες θα μπορέσουμε για πρώτη φορά από την είσοδο της χώρας στην τότε Ε.Ο.Κ. να εκφράσουμε απευθείας την προτίμησή μας για τους 21 Ευρωβουλευτές της χώρας. Μία θετική πρωτοβουλία που ενισχύει την αντιπροσωπευτικότητα, τη λογοδοσία, τη συμμετοχή και το δημοκρατικό χαρακτήρα της Ε.Ε.
    Γράφει ο Χρήστος Α. Κοσμάς

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    Κορυφαία 5408223964986404186

    Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

    emo-but-icon

    item