ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΟ 1910 (όπως το θυμάται, μέσα από προσωπικές του σημειώσεις, ένας παλιός Καστοριανός, που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή)
http://inkastoria.blogspot.com/2014/11/1910.html
Το πρώτο επίσημο Καρναβάλι της Καστοριάς έγινε το 1910 με ολόκληρες παρέες από νέους της Καστοριάς με όργανα της εποχής και με επικεφαλής, τον πασίγνωστο για την εποχή, Μπίτα, με το κλαρίνο του.
Το Καρναβάλι αυτό είχε και εθνικό σκοπό, για τον εξής λόγο:
Στην Καστοριά είχαν φθάσει με μυστική αποστολή, δύο Ελληνες αντάρτες του Καπετάν Βάρδα για να συναντήσουν και παραδώσουν απόρρητα έγγραφα στον τότε Μητροπολίτη.Προδόθηκαν όμως από το Βουλγαρικό κομιτάτο στους Τούρκους, οι οποίοι απέκλεισαν την πόλη για να τους συλλάβουν.
Συνέπεσε τα γεγονότα αυτά να γίνουν δύο ημέρες πρίν τα Θεοφάνεια.Στην Καρναβαλίστικη παρέα που σχηματίστηκε, μπήκαν μέσα και οι δύο αντάρτες χωρίς οπλισμό, ντυμένοι όπως όλοι με τις φουστανέλες και τους μανδύες.
Για να τους δοθεί η άδεια (στην παρέα), να γλεντίσουν με τα όργανα, έβαλαν ένα προύχοντα Καστοριανό να μεσολαβήσει στον Καϊμακάμη, ο οποίος και τους την έδωσε.Θορυβημένοι όμως οι Μπέηδες από την μεγάλη παρέα και τα όργανα, έκαναν παράπονα στον Τούρκο στρατιωτικό Διοικητή, όπου την επομένη το μεσημέρι, ημέρα του Αη-Γιαννιού, συνελήφθη ολόκληρη η παρέα και οδηγήθηκε στην φυλακή, όπου παρέμεινε για δύο ημέρες.
Μόλις έγινε γνωστό το συμβάν, ολόκληρος ο λαός της Καστοριάς, τους πήγε τρόφιμα και κρασί, μιά και τους το επέτρεψε ο Δ/ντής των φυλακών, τούρκος, ο οποίος ήταν λίγο φιλέλληνας. Αλλά και μέσα στη φυλακή η παρέα συνέχιζε το γλέντι της, με αποτέλεσμα οι Μπέηδες να αναγκαστούν εκ νέου να παραπονεθούν στον στρατιωτικό Διοικητή, να τους αποφυλακίσει, με τον χαρακτηρισμό, ότι είναι «Σαϊτάνιδες» (Διαβόλοι). Ετσι η παρέα αποφυλακίστηκε και συνεχίστηκε το γλέντι στους δρόμους και τα σπίτια, την ημέρα της «Παταρίτσας».
Ετσι λοιπόν ξεκίνησε το πρώτο Καρναβάλι της Καστοριάς το 1910, το οποίο διατηρούμε και συνεχίζουμε μέχρι τις μέρες μας και ευχόμαστε να διατηρηθεί απ’ όλες τις επερχόμενες γενιές.
Ο Παλιός Καστοριανός
αείμνηστος
Δημ. Μαρκόπουλος (Τάκος)
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments