Αρση ασυλίας για έξι βουλευτές της Χρυσής Αυγής εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής

Θετική είναι η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου, Χρυσ. Αλεξόπουλου, Ηλία Κασιδιάρη, Γ. Γερμενή, Παν. Ηλιόπουλου και Ευστ. Μπούκουρα, ενώ πρόσθετο σχετικό αίτημα διατύπωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την κ. Ελένη Ζαρούλια.

Με την καταγραφή συμφωνίας για τον επιδιωκόμενο στόχο, δηλαδή την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή, αλλά και διαφωνίας ως προς τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες κάτι τέτοιο θα προβλέπεται νομοθετικά, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ προσέρχονται την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ληφθεί οριστική απόφαση επί του συγκεκριμένου ζητήματος.
Μία ημέρα νωρίτερα, οι βουλευτές στο σύνολό τους, πλην των προφυλακισθέντων, θα κληθούν να αποφανθούν -διά της ψήφου τους- για την άρση της ασυλίας άλλων έξι βουλευτών της Χ.Α., έχοντας θετική προς μια τέτοια εξέλιξη την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας που συνεδρίασε για το θέμα αυτό χθες στο Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τους Ηλία Παναγιώταρο, Χρυσ. Αλεξόπουλο, Ηλία Κασιδιάρη, Γ. Γερμενή, Παν. Ηλιόπουλο και Ευστ. Μπούκουρα για υποθέσεις που σχετίζονται τόσο με παλαιότερα περιστατικά, όσο και με τις υπό εξέλιξη έρευνες των διωκτικών και δικαστικών αρχών.
Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Χ.Α., η πρόταση της κυβέρνησης εμφανίζεται με τη μορφή τροπολογίας και προβλέπει «αναστολή κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης (τακτικής και εκλογικής), καθώς και οικονομική ενίσχυση, σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά του αρχηγού κόμματος, ή του προέδρου Κ.Ο., ή κατά περισσοτέρων του ενός δεκάτου των βουλευτών, ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών, για τα εγκλήματα άρθρων του Ποινικού Κώδικα (εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις).
Στον αντίποδα, η πρόταση-τροπολογία που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι ενδεχόμενη αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης: πρώτον, θα συναρτάται όχι από ενδεχόμενη «άσκηση δίωξης», όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά από την «έκδοση καταδικαστικής απόφασης ή επιβολή προσωρινής κράτησης» σε βάρος αρχηγού κόμματος ή τουλάχιστον του μισών μελών της Κ.Ο. Δεύτερον, θα περνά από τη Βουλή και μάλιστα με λήψη απόφασης, η οποία θα στηρίζεται σε αυξημένη πλειοψηφία (180 ψήφοι). Τρίτον, η δίωξη θα αφορά μόνο το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. «Αλλα κακουργήματα σκοπίμως εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση, τόσο διότι η τέλεσή τους δεν φαίνεται πιθανή από στελέχη κομμάτων υπό τις παρούσες συνθήκες, όσο και λόγω της ιδιαίτερα βεβαρημένης ιστορικής κατάχρησής τους κατά το μετεμφυλιοπολεμικό παρελθόν της χώρας», σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επισήμανση έγινε καθώς σε αρχικό σχέδιο κυβερνητικής τροπολογίας υπήρχε ως ένα εκ των κακουργημάτων και η κατασκοπεία-εσχάτη προδοσία.
Μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα και με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου να λέει κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια ότι τα ΜΜΕ «τον τελευταίο καιρό το παράκαναν» με το θέμα της Χ.Α., δύο από τους έξι βουλευτές της, των οποίων ζητείται η άρση ασυλίας, προσήλθαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για ν’ απολογηθούν, με τον έναν να φθάνει σε σημείο να θυμάται ιστορίες με τον παππού του και να δηλώνει ότι δεν του αρέσει ο στρατός! Οι δύο είναι οι Αλεξόπουλος και Γερμενής. Ο δεύτερος, γνωστός και ως «Καιάδας», ανέφερε στα μέλη της επιτροπής ιστορία με τον παππού του να ζητεί από τη μητέρα του κατά τη δεκαετία του 1960 να του φέρει κρυφά στο σπίτι τον «Ριζοσπάστη».

www.kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eνημέρωση 4028850467159456998

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΟΛΗ Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΕΔΩ !

H φωτογραφια της ημερας!

H φωτογραφια της ημερας!
Βy athinorama
 
item