Παλαιά ονόματα χωριών του νομού Καστοριάς #2


Συνεχίζουμε σήμερα με άλλα δύο χωριά του νομού Καστοριάς: το Βράχο και το Τοιχιό....

Βράχος

Ο Βράχος είναι ορεινό χωριό του νομού Καστοριάς. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.080 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βόιο και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Καστοριάς. Ο Βράχος ανήκει στον Δήμο Ορεστίδος και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 67 κάτοικοι.Πρόσφατα έχει δημιουργηθεί μια τεχνητή λίμνη σε κοντινή απόσταση από το χωριό.
Μέχρι το 1926, το χωριό ονομαζόταν Σκούμτσικο εκ του τούρκικου σκεμπ(=βράχος).




Τοιχιό



Το Τοιχιό είναι οικισμός του Νομού Καστοριάς και έδρα του Δήμου Βιτσίου. Βρίσκεται 10 χλμ. βόρεια της Καστοριάς, στους πρόποδες του όρους Βιτσίου. Η περιοχή κατοικήθηκε από την Βυζαντινή Εποχή, καθώς υπάρχουν τα ερείπια του κάστρου του Λόγγα, σε μια φυσικά οχυρή τοποθεσία 4 χλμ. ΝΔ του χωριού.
Στους πρόποδες του λόφου όπου βρισκόταν το κάστρο, δημιουργήθηκε πιθανότατα τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας ένας οικισμός με το όνομα Λάκα. Στα τέλη του 19ου αιώνα πλημμύρισε ο οικισμός από το παρακείμενο ξεροπόταμο και οι κάτοικοι του διασκορπίστηκαν στα χωριά Κεφαλάρι, Σιδηροχώρι και κυρίως στο Τοιχιό. Στο μέρος όπου βρισκόταν το χωριό Λάκα ακόμα είναι εμφανή τα ερείπια του οικισμού.
Το 1918 αποτέλεσε αρχικά μαζί με τον οικισμό Κοντορρόπη (Μεταμόρφωση)την Κοινότητα Τειχολίστης. Το 1926 μετονομάστηκε σε Κοινότητα Τειχιού και μετά τον Εμφύλιο σε Κοινότητα Τοιχίου. Το 1993 δημιουργήθηκε ο Δήμος Βιτσίου με έδρα το Τοιχιό, ο οποίος πρόσφατα συγχωνεύθηκε με τον καλλικρατικό Δήμο Καστοριάς.
Το χωριό αποτελούσε ανέκαθεν αμιγώς αγροτικό οικισμό. Τις τελευταίες δεκαετίες οι κάτοικοι στράφηκαν στις ποτιστικές καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να παράγουν τα πιστοποιημένα πλέον ορεινά μήλα Καστοριάς.

inkastoria

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τοπικά 4521627887413812829

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΟΛΗ Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΕΔΩ !

H φωτογραφια της ημερας!

H φωτογραφια της ημερας!
Βy athinorama
 
item